Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

¡Ni un paso atrás! - Ούτε βήμα πίσω! - Not one step back!


Χθες κάτοικοι της Χαλκιδικής κατέβηκαν άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας, για να διαδηλώσουν ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται με την καταστροφή του Κακκάβου από τη δραστηριότητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, ιδιοκτησίας της καναδικής Eldorado Gold SA και της ΑΚΤΩΡ Α.Ε.. Μια δραστηριότητα που θα έπρεπε να έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό διότι είναι καταστροφική, παράνομη, χωρίς κοινωνικά οφέλη και συναίνεση. 
Αντί για το αυτονόητο, η εταιρία συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την καταστροφή προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή κι έτσι να κάμψει το δίκαιο και ανυποχώρητο αγώνα των κατοίκων. 


Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία διαπιστώνουμε ότι στη Χαλκιδική, μία δημόσια έκταση 317.000 στρεμμάτων παραχωρήθηκε το 2003 από το ελληνικό δημόσιο στην ανώνυμη εταιρεία «Eλληνικός Xρυσός»προαναφερόμενη έκταση, μαζί με τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί αυτής, παραχωρήθηκαν έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη «συναλλαγή» αυτή η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση1. Το ελληνικό δημόσιο αναμένει σχεδόν μηδενικά έσοδα, καθώς ο ελληνικός μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει κανενός είδους μεταλλευτικά δικαιώματα. Μία εξόρυξη που ως «επένδυση» προβλέπει:
- την αποψίλωση δασικής βλάστησης σε έκταση μεγαλύτερη από 2.500 στρέμματα,
- τη διάνοιξη κρατήρα επιφανειακής εξόρυξης με αρχικά εκτιμώμενη διάμετρο 705 μέτρων και βάθος 220 μέτρων,
- την επιφανειακή εξόρυξη 24.000 τόνων μεταλλεύματος ημερησίως με εκσκαφή και ανατίναξη (χρήση 6 τόνων εκρηκτικών την ημέρα),
- τη δημιουργία φραγμάτων σε φυσικά ρέματα για απόθεση 182 εκατομμυρίων κυβ. μεταλλευτικών αποβλήτων.

H εταιρία «Eλληνικός Xρυσός» σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκατομμύρια τόνους σε 25 χρόνια, όταν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν εξορυχθεί 25 εκατομμύρια τόνοι από τη συγκεκριμένη περιοχή.


Αν συμβούν τα προαναφερόμενα, οι επιπτώσεις πρόκειται να είναι καταστροφικές στο νερό, στο εναέριο και εδαφικό περιβάλλον, στο οικοσύστημα, στην υγεία των κατοίκων και εν τέλει στην τοπική αλλά κι εθνική οικονομία. Η ανεπανόρθωτη υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα στον κοινωνικό ιστό της ευρύτερης περιοχής. 


Οι επιπτώσεις αναλυτικά:

- Ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών με βαρέα μέταλλα. Αποστράγγιση με παράλληλη πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα κατά 600 μέτρα με συνέπεια τη βαθμιαία ερημοποίηση της γης. Υφαλμύριση του παράκτιου υδροφορέα. Αύξηση σε πυκνότητα, ένταση κι επικινδυνότητα των πλημμυρικών φαινομένων.

 - Ρύπανση της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα (κυρίως αρσενικό). Στο οικοσύστημα των Σκουριών μόνο, θα παράγονται 3116 τόνοι μεταλλευτικής σκόνης ανά ώρα (σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πίνακες 5.3.9-2 και 5.3.9-3).

- Η Ρύπανση του εδάφους με βαρέα μέταλλα έχει ως αποτέλεσμα καταστροφικές επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα και τις αγροτικές καλλιέργειες.


- Το οικοσύστημα του Κακκάβου είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και πρόκειται να υποστεί καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Διαταράσσονται οι κύκλοι του νερού και των διαθέσιμων θρεπτικών στοιχείων της σχέσης έδαφος-φυτά-νερό. Καταστρέφονται ενδιαιτήματα και μειώνεται δραματικά η βιοποικιλότητα φυτικών και ζωικών ειδών, πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα, ενδημικά ή κινδυνεύει η ύπαρξή τους.


- Η ρύπανση του περιβάλλοντος με βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος, αρσενικό, χαλκός) και η βίο συσσώρευσή τους στην τροφική αλυσίδα απειλεί τη δημόσια υγεία με επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών, αναιμία, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατικές βλάβες, ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, ίκτερο, καρκίνο.

- Η καταστροφική υποβάθμιση του περιβάλλοντος επιφέρει δραματικές συνέπειες στον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη δασοκομία, τις βιοκαλλιέργειες κτλ., καθώς όλες αυτές οι δραστηριότητες εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα του περιβάλλοντος. Σε αντιπαράθεση των 1.300 θέσεων εργασίας που προβλέπεται να δημιουργηθούν μέχρι το τέλος της εξόρυξης, χιλιάδες θέσεις εργασίας των υφιστάμενων οικονομικών δραστηριοτήτων στη περιοχή θα χαθούν, διαλύοντας την τοπική οικονομία και κοινωνική συνοχή.

 
Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η επιστημονική κοινότητα έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για την «επένδυση», το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., η Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ., το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και το Αριστοτέλειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.


Ο αγώνας των κατοίκων για ζωή, έχει αντιμετωπιστεί από το νεοελληνικό κράτος και την αστυνομία με αδικαιολόγητη βιαιότητα, χημικά και δακρυγόνα, ανθρωποκυνηγητό και ξυλοδαρμούς, πλαστικές σφαίρες, προσαγωγές – ακόμα και ανηλίκων –, εισβολές πάνοπλων αστυνομικών σε σπίτια, συλλήψεις και προφυλακίσεις. Συστηματικά έχει επιχειρηθεί η ποινικοποίηση του αγώνα για το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή και η εξομοίωσή του με εγκληματική οργάνωση.


Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη δράση και τις πρακτικές της ελληνικής αστυνομίας στη Χαλκιδική, ενώ δικηγόροι έχουν αναφέρει δικονομικές παρατυπίες και καταπάτηση ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα περισσότεροι από 350 αγωνιστές διώκονται, με μόνη ουσιαστική κατηγορία ότι αντιστάθηκαν στη λογική “επενδύσεις με κάθε κόστος” και άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμα τους να προστατέψουν τον τόπο που ζουν.Η κατάσταση προφανώς έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς η ευθύνη από τα συσσωρευμένα λάθη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων σήμερα βαραίνουν πολιτική και δικαστική εξουσία, ενώ μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το οικοσύστημα και οι άνθρωποι στη βορειανατολική Χαλκιδική ήδη έχουν αρχίσει να μετράνε ανεπανόρθωτες πληγές στις ζωές τους καθώς τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Διαδικτυακές πηγές: 
1. http://www.avgi.gr/article/1163787/eurokatadiki-gia-ti-xrusi-sumbasi-stis-skouries
2. https://soshalkidiki.wordpress.com/Las fotografías son realizadas por © Dimitris V. Geronikos en el centro de Atenas, el miércoles 3 de junio de dos mil quince.
Λήψη φωτογραφιών από © Δημήτρη Β. Γερονίκο στο κέντρο των Αθηνών, την Τετάρτη 3 Ιουνίου δύο χιλιάδες δεκαπέντε.
Τhe photos are taken by © Dimitris V. Geronikos in the center of Athens, on Wednesday, June 3 of two thousand fifteen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: