Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

El jardín del Presidente – Ο κήπος του Προέδρου – The garden of the President

Fotografìas realizadas por © Dimitris V. Geronikos en el jardìn de la residencia presidencial en Atenas, el Domingo 20/3/2011.
Λήψη φωτογραφιών
από τον © Δημήτρη Β. Γερονίκο στoν κήπο της προεδρικής κατοικίας στην Αθήνα, την Κυριακή 20/3/2011.
Photo shoots
by © Dimitris V. Geronikos in the garden of the presidential residence in Athens, on Sunday 20/3/2011.





















8 σχόλια:

rosaria rompola είπε...

Ένοιωσα σαν να περπατούσα εκεί …
Πως μπήκες …επιτρέπεται η επίσκεψη σε όλους η είχες ειδική άδεια ..?

mama-mami είπε...

Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες νομίζεις ότι είσαι μέσα στον κήπο.Σημειώνω ότι η τελευταία ήταν ιδιαίτερη.Πολλά φιλιά

Makis είπε...

Ειρήνη, Ησυχία.
Συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

wraies oi foto dimitri alla kalo tha htan h proedrara mas na fyteve kai kanena maroylaki an mh ti allo ston khpo ..giati o kouros einai komataki sklhros!!meres poy zoyme oti fytrwnei sto khpo prepei na trwgetai!!sorry gia th grafh mou exw provlhma me to plhktrologio!!filiaa o ksaderfos!!

Dimitris Geronikos είπε...

Ο κήπος του Προέδρου είναι επισκέψιμος από το κοινό τις Κυριακές (πλην επίσημων αργιών), κατά τη διάρκεια των ωρών από 10.00 το πρωΐ εως 14.00 το μεσημέρι. Πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο. Ο κήπος είναι δύσκολα σχετικά προσβάσιμος σε καροτσάκια καθώς υπάρχουν πολλά ανηφορικά και κατηφορικά μαρμάρινα σκαλιά.
Ο κήπος της προεδρικής κατοικίας και τα στοιχεία που τον απαρτίζουν αποτελούν δείκτες ιστορικών γεγονότων και διεγείρουν μνήμες άλλων εποχών. Πριν το 1897 οπότε έγινε η χάραξη της Ηρώδου Αττικού και η αποπεράτωση του Μεγάρου, ο χώρος ήταν ενιαίος και αποτελούσε τον λαχανόκηπο που κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες της βασιλικής οικογένειας. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για την καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών έγινε λόγω της θέσης του δίπλα στις όχθες του Ιλισού, που εξασφάλιζε επάρκεια νερού αλλά και πολύ καλό εδαφικό υπόστρωμα πλούσιο σε οργανική ουσία. Από τον αρχικό σχεδιασμό του στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τη μεταπολίτευση ο κήπος διατηρήθηκε χωρίς να αλλάξει σημαντικά. Μετά το 1974 ο κήπος υπέστη αρκετές αλλαγές. Η σημαντικότερη των οποίων είναι η προσθήκη μιάς φαρδιάς μαρμάρινης σκάλας που διευκολύνει την πρόσβαση στον κάτω κήπο.
Η φυτολογική σύνθεση του κήπου είναι αρκετά πλούσια, περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες από καλλωπιστικά δένδρα, θάμνους, αναρριχώμενα φυτά κ.α. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι σπάνια. Πολλά δέντρα του κήπου όπως για παράδειγμα οι αριές και τα κυπαρίσσια ξεπερνούν τα εκατό χρόνια ζωής. Οι πυκνές φυλλωσιές των φυτών και οι κορμοί των δένδρων λειτουργούν ως καταφύγια για μικρόσωμα μεταναστευτικά και άλλα πουλιά. Είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα που επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες.
Τα αιωνόβια δένδρα του χρειάζονται προστασία. Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, η αλλαγή της κίνησης του αέρα λόγω της υψηλής δόμησης στις γειτονικές περιοχές και οι ακραίες μέγιστες/ελάχιστες θερμοκρασίες (:καύσωνες/παγετοί) θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα ορισμένων δένδρων. Είναι απαραίτητο να συνταχθεί ένα ιδιαίτερο μητρώο για κάθε δένδρο, στο οποίο να καταγράφονται όλες οι εργασίες που γίνονται σε αυτό (κλαδεύσεις, ασθένειες, καλλιεργητικοί χειρισμοί κλπ.). Χρειάζεται άμεσα να διατηρηθεί το γενετικό υλικό των σπάνιων φυτικών ειδών όπως επίσης να πολλαπλασιαστούν αυτά με φυσικό τρόπο. Αδήριτη ανάγκη είναι η εκπόνηση μελέτης, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης του κήπου, ώστε να μπορούν να τον περπατούν, να εκπαιδεύονται και να ψυχαγωγούνται από αυτόν οι επόμενες γενιές.

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ είπε...

Πρώτα απο όλα ο κήπος δέν ανήκει στον Πρόεδρο αλλά στόν Ελληνικό λαό. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά τις φωτογραφίες εδώ έχουν απασχοληθεί γεωπόνοι - δασολόγοι και γενικά άτομα που τρέφουν σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και την ομορφιά που πηγάζει απο τη φύση.... και ουχί απο το αποκερδίζειν. Δηλαδή δεν θα εντοπίσεις διάστρωση με δομικά υλικά, μαρμαρο-γρανιτοκυβόλιθους ή φρεάτια και κανάλια - άστοχα τοιχία από μπετό και γενικά η σφράγιση - συμπίεση γής απο οικοδομικά υλικά είναι περιορισμένη. Ακόμη οι κατασκευαστικές αστοχίες και κακοτεχνίες ειναι περιορισμένες και αυτές, ή ανύπαρκτες.

http://kyameftopedioareos.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε μήτσο ! Κάθε ανάρτηση, τροφή για σκέψη. Γιάννης Ν.

Ανώνυμος είπε...

Καλή φάση!

Δεν το ήξερα οτι επιτρέπεται η είσοδος (τώρα που το έμαθα, κάθε Κυριακή θα παίρνω τάπερ και βούρ!

Φιλιά xxx

Constantine II of Greece
(a/k/a Τέως)