Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

hábitat antropogénico natural : φυσικό ανθρωπογενές ενδιαίτημα : anthropogenic natural habitat

Ο περίπατος στο ιστορικό πάρκο Ciutadella της Βαρκελώνης, αξίζει να κατευθυνθεί προς το Ομπράκουλο∙ μία ιδιόρρυθμη κατασκευή αδιαμφισβήτητης αρχιτεκτονικής που συνδυάζει φύση, επιστήμη κι έμπνευση.

Οι δύο όψεις του παραλληλεπίπεδου κτιρίου είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από ερυθρό τούβλο, ενώ οι άλλες δύο περισσότερο επιμήκεις πλευρές καλύπτονται με τοξωτές οροφές από ξύλινες ράγες που επιτρέπουν την πτώση του νερού και την είσοδο αέρα στο εσωτερικό, δημιουργώντας ένα πλαίσιο από ξύλο που δικτυώνεται επί ελαφριάς μεταλλικής κατασκευής.



Σαφώς πρόκειται για ιδιαίτερο κομψοτέχνημα θερμοκηπιακού τύπου που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Josep Fontserè και αναγέρθηκε από τον ομόλογό του Josep Amargós, μεταξύ των ετών 1883 και 1887. Εξαρχής, σκοπός του έργου ήταν να καταφέρει να φιλοξενήσει εκείνα τα τροπικά φυτικά είδη, που το κρύο του μεσογειακού χειμώνα θα κατέστρεφε δίχως την κατάλληλη προστασία των φυσιολογικών τους αναγκών.

Στο πρωτότυπο ενδιαίτημα του Ομπράκουλο δημιουργούνται ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες, θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής υγρασίας για την καλλιέργεια φυτών προερχόμενων από τροπικά και υποτροπικά κλίματα του πλανήτη. Με αυτόν τον τρόπo προκύπτει μια σπουδαία γεωπονική δεξαμενή φυτογενετικού υλικού εξαιρετικής σημασίας, ιδιαίτερα για την περίοδο της Κλιματικής Απορρύθμισης που βιώνουμε.




Είναι ένα έργο που εκπληρώθηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1888, το οποίο επιτυγχάνει στο πέρασμα των αιώνων να αναδημιουργεί με κατάλληλη γεωτεχνική τεχνοτροπία τις απαραίτητες οικοσυτημικές συνθήκες των σκιερών και υγρών δασών, όπου αναπτύσσονται τα φυτεμένα είδη:

- δημιουργώντας μια αίσθηση έκρηξης της βλάστησης,

- λειτουργώντας ως ζωντανό παράδειγμα περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης,

- προσφέροντας ευκαιρία αναψυχής για τους πολίτες ως διαχρονικό Αγαθό δημόσιας και αειφόρου διαχείρισης από τον Δήμο της Βαρκελώνης.

 


Βίντεο, κείμενο & φωτογραφίες: © Δημήτρης Γερονίκος

Fotos, texto y video: Photos, text and video: © Dimitris Geronikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: