Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

18 de octubre, un día más de huelga general - 18 Οκτωβρίου, άλλη μια μέρα γενικής απεργίας - October 18, one more day of general strike

Las fotografías son realizadas por © Dimitris V. Geronikos en el centro de Atenas, el día 18 de Octubre de dos mil doce. 
Λήψη φωτογραφιών από © Δημήτρη Β. Γερονίκο στο κέντρο των Αθηνών στις 18 Οκτωβρίου δύο χιλιάδες δώδεκα. 
Photos by © Dimitris V. Geronikos in the center of Athens, October 18 two thousand twelve.1 σχόλιο:

Dimitris Geronikos είπε...

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να ξεκαθαρίσουν στην κυβέρνηση συνεργασίας πως δεν έχει μείνει κάτι άλλο για να κόψει. Μία εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας που ήρθε στην εξουσία με έναν ευρωπαϊκό λόγο υπέρ της λιτότητας. Οι συγκεντρωμένοι ήθελαν επίσης να επιστήσουν την προσοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στην οποία οι είκοσι επτά πρέπει να αντιληφθούν πως η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Αθήνα ζει μία διαρκή αίσθηση προμνησίας (: dejá vu). Κατά το μεσημέρι, όπως σε σενάριο ήδη γυρισμένο σε ταινία, άρχισαν να εκτοξεύονται βόμβες μολότοφ και η πλατεία Συντάγματος γέμισε με καπνό από τα δακρυγόνα. Τότε ένας άνδρας έπεσε στο έδαφος και ποτέ δεν ξανασηκώθηκε στα πόδια του. Ήταν ένας ναυτικός, 65 ετών χωρίς δουλειά τους τελευταίους έξι μήνες, που πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Πριν από ένα χρόνο, στις 20 Οκτωβρίου 2011, είχε συμβεί το ίδιο. Σε μια μαζική διαμαρτυρία ενάντια στις βάρβαρες περικοπές που είχαν εγκριθεί από την τότε κυβέρνηση των «σοσιαλιστών», ένας άνθρωπος ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή. Στη συνέχεια, επίσης τελέστηκε με επισημότητα μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής. Στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους μετά από εκλογές, έχει αλλάξει ο κυβερνήτης που παρουσιάζει τις συμφωνημένες ρυθμίσεις με την τρόικα και την ευρωπαϊκή ένωση. Την προαναφερόμενη εποχή, τον Οκτώβριο του 2011 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σημερινός πρωθυπουργός ψήφισε κατά. Αλλά χθες δεν ήταν μέσα στο Κοινοβούλιο για να δει από το παράθυρο τι συμβαίνει στην Πλατεία Συντάγματος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντιόνταν στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξη των ειλημμένων αποφάσεων για μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνησή του, αλλά και για να λάβει τα καλά λόγια για το πακέτο λιτότητας που διαπραγματεύτηκε με την τρόικα. Όσοι και όσες ήταν στην πλατεία αναρωτιόντουσαν πως θα επιβιώσουν και που οδηγούν οι αναμετρήσεις βίας μεταξύ του κόσμου και της αστυνομίας. Οι νέοι οδύρονται καθώς νοιώθουν πως τους ληστεύουν τις ζωές.

Είναι προφανές πλέον πως οι χώρες του νότου της Ευρώπης έχουν μετατραπεί στο καλύτερο θερμόμετρο για τη μέτρηση των επιπτώσεων της λιτότητας και τις επιπτώσεις της στη σταθερότητα της ευρωζώνης. Σε μία εποχή που ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανέλθει στα 25 εκατομμύρια ανθρώπων, 1.500.000 αφορούν στον ελληνικό πληθυσμό και 5.000.000 στην Ισπανία.