Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

El jardín botánico de A.U.A. - Ο βοτανικός κήπος του Γ.Π.Α. - The botanical garden of A.U.A.

Las fotografías son realizadas por © Dimitris V. Geronikos en el ecosistema del jardín botánico de la Universidad Agrónoma de Atenas, el Jueves 15 de Diciembre de 2011.
Λήψη φωτογραφιών από © Δημήτρη Β. Γερονίκο στο οικοσύστημα του βοτανικού κήπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011.
Photo shoots by © Dimitris V. Geronikos in the ecosystem of the botanical garden of the Agricultural University of Athens, on Thursday 15th December 2011.



















2 σχόλια:

Dimitris Geronikos είπε...

H ανέπαφη Κρήνη του Χασέκη είναι ένα από τα αξιόλογα στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η βρύση αυτή βρίσκεται στην είσοδο του βοτανικού κήπου – ανθοκομείου του Πανεπιστημίου. Η μαρμάρινη πρόσοψη της κρήνης που ανεγέρθηκε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, περιβάλλεται από δύο παραστάδες που στηρίζουν τόξα διπλής καμπυλότητας. Κύριο στοιχείο του συστήματος ύδρευσης είναι η διατηρούμενη κλειστή στέρνα που διοχέτευε το νερό στην πρόσοψη της βρύσης. Η κρήνη του Χασέκη είναι η μόνη βρύση από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που διατηρείται σήμερα στην Αθήνα. Μέσα στον κήπο διασώζεται μια λιθόκτιστη στέρνα χωρητικότητας 40 κυβικών μέτρων, η οποία κατασκευάστηκε περί το 1835 και αποδίδεται στον Christian Hansen. Ένα μοναδικό παλαιό υαλόφρακτο θερμοκήπιο που απέμεινε και βρίσκεται πίσω από το οχυρωματικό τείχος, ξεχωρίζει ως ένα στοιχείο με διαφορετική προέλευση και σημασία. Μετά την αναπαλαίωση του εν λόγω θερμοκηπίου το 1990, αυτό αξιοποιείται για τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς του εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
Ήδη από το 1835 λειτούργησε στο χώρο το πρώτο Δημόσιο Δενδροκομείο στην Ελλάδα, το οποίο προμήθευε φυτά και τον Εθνικό κήπο στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Το εν λόγω φυτώριο είχε ως σκοπούς:
- την καλλιέργεια και την ανάπτυξη εγχώριων και εισαγόμενων φυτών,
- τη συστηματική πειραματική φύτευση των νέων εισαγόμενων φυτών έτσι ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά η υποτυπώδης κατάσταση της γεωργίας της χώρας.

Dimitris Geronikos είπε...

Σήμερα ένα ποσοστό 73.5% περίπου της συνολικής έκτασης των 250 στρεμμάτων του περιβάλλοντος χώρου του Γ.Π.Α., είναι ελεύθερο κατασκευών και περιέχει διάφορες μορφές φυτοκάλυψης. Συγκεκριμένα ευδοκιμούν ποικιλίες φυτικών ειδών με ιδιαίτερο βοτανικό, καλλωπιστικό και γεωργικό ενδιαφέρον. Λεπτομερής βιοκλιματική έρευνα έδειξε ότι κατά τη θερινή περίοδο του έτους, οι στεγασμένες επιφάνειες που αποτελούν το υπόλοιπο 26.5% παρουσιάζουν αυξημένη θερμική επιβάρυνση σε σύγκριση με τις ακάλυπτες περιοχές και ιδιαίτερα τις φυτοκαλυμένες με υψηλή πυκνή αρδευόμενη βλάστηση. Με δεδομένο ότι το 73,5% της συνολικής έκτασης ανήκει σε ακάλυπτες ή φυτοκαλυμένες επιφάνειες, είναι κατανοητό πως αυτές επιδρούν θερμικά και επικρατούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός χώρος του ΓΠΑ να εμφανίζεται ως ενιαία δροσερή νησίδα στο σύνολο της υπερθερμασμένης δομημένης περιοχής που τον περιβάλλει. Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται εντός του περιβάλλοντος χώρου του Πανεπιστημίου επηρεάζουν την ευρύτερη γειτνιάζουσα περιοχή.
Είναι γεγονός πως αυτή η περιοχή που συμπίπτει με τον ονομαζόμενο Ελαιώνα των Αθηνών, δεν είχε στην πάροδο του χρόνου την εξέλιξη που θα άρμοζε σε ένα χώρο με σημαντικά ιστορικά (Ιερά οδός κ.α.) και φυσικά γεωγραφικά στοιχεία (ρέμα Προφ. Δανιήλ). Στον Ελαιώνα εξακολουθούν οι χρήσεις γης να καλύπτουν μεγάλο φάσμα ετερόκλητων δραστηριοτήτων και να συνθέτουν ένα πολεοδομικό σύνολο δυσλειτουργικό, αντιαισθητικό, ανθυγιεινό και έντονα ρυπογόνο. Εν τέλει οι προαναφερόμενες χρήσεις γης συνθέτουν ένα μεταβιομηχανικό οικιστικό περιβάλλον εξαιρετικά υποβαθμισμένο χωρίς οργανωμένη δομή. Η έλλειψη σχεδίου και υποδομών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η μεγάλη κλίμακα των βιομηχανικών κελυφών και των χέρσων εκτάσεων συνθέτουν έναν αφιλόξενο και δύσκολα προσπελάσιμο χώρο, ο οποίος αναμένει τον επόμενο μετασχηματισμό του.

Βιβλιογραφική πηγή:
Χρονόπουλος Ι., 2010: Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Ελαιώνα των Αθηνών. Το κτιριακό απόθεμα και ο περιβάλλων χώρος. Τριπτόλεμος, τεύχος 29, Άνοιξη 2010, Αθήνα.