Las fotografías son realizadas por © Dimitris V. Geronikos en el ecosistema de la finca de Syngros, el Martes 6 de Diciembre de 2011.
Λήψη φωτογραφιών από © Δημήτρη Β. Γερονίκο στο οικοσύστημα του κτήματος Συγγρού, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011.
Photo shoots by © Dimitris V. Geronikos in the ecosystem of Syngros’ farm, on Tuesday 6th December 2011.
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
El ecosistema de la finca de Syngros - Το οικοσύστημα του κτήματος Συγγρού - The ecosystem of Syngros' farm
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
5 σχόλια:
Τελεια δουλεια
www.georythmiki.gr
Σίγουρα η φωτογραφική δουλειά ειναι τέλεια.
Παρατηρούμε όμως μία δασικότητα ανέπαφη, χωρίς επεμβάσεις,απείραχτη, χωρίς αλλοιώσεις με ασφράγιστες και ασυμπίεστες εκτάσεις απο οικοδομικά υλικά και που σφύζει απο φύση.
Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στη δασική κοινόχρηστη έκταση του κεντρικού Πεδίου του Αρεως των Αθηνών. Και τούτο διότι απο παλιές εποχές απαξίωσης απο την πολιτεία, περάσαμε σε μία εποχή απορριπτικής τότε προταθείσας Αναπλάσεως του 2003 Δασ.κ.Ντούρος και μετά σε μία Μακετοποιημένη και διακαώς υποστηριζόμενη απο τα ΜΜΕ και κόμματα........... ΣΗΜΕΡΑ Ημιτελή ΑΝΑΠΛΑΣΗ με ΕΣΠΑ (2006) 9150.000 $ σημερινά 10.000.000 $ ........και σήμερα το 2012...πλέον σε μία πλήρη απαξίωση - εγκατάλειψη εις βάρος της δασικής βλαστήσεως - ποιότητα ζωής απο την καθ ύλην αρμόδια αρχή της Περιφέρειας.
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://expaganus.wordpress.com
Καταρχήν σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για το φωτογραφικό έργο.
Σε δεύτερο πλάνο θέλω να σας ενημερώσω για κάποια θέματα που αφορούν στην πολιτική δημοσίευσης του συγκεκριμένου ιστολογίου. Οι θεματικές ενότητες των φωτογραφιών της κάθε ανάρτησης, σχεδιάζονται προκειμένου να ξεκινάει μια συζήτηση σχετική με τα θέματα των αναρτήσεων. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ολιστική προσέγγιση των θεμάτων προκειμένου να δίνεται αιτία για συζήτηση, όπου οι συμμετέχουσες /συμμετέχοντες μπορούν να τεκμηριώνουν τις θέσεις τους χωρίς απαραίτητα να καταλήγουν σε υπερεξειδικεύσεις και ανακύκλωση θεμάτων που έχουν σχολιαστεί στο παρελθόν.
Εδώ και πολλά χρόνια η έννοια του πολίτη έχει μεταλλαχθεί σε αυτήν του παθητικού θεατή ορισμένων «πυροσβεστικών», «επικοινωνιακών», «αναχρονιστικών & περιπτωσιακών» παρεμβάσεων της πολιτείας. Από τη μεριά της πολιτείας λείπει η ενιαία και επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική για την αγροτική παραγωγή, τα δάση, τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους, τους αστικούς και περιαστικούς ανοικτούς χώρους πρασίνου. Αυτό το γεγονός δημιουργεί κενά στην επαγγελματική προοπτική και στο δικαίωμα για άσκηση εφαρμοσμένης επιστήμης-έρευνας προς όφελος των πολιτών και του τόπου. Τα εν λόγω φαινόμενα συνδέονται με τη διαρκή απαξίωση και αποθάρρυνση του επιστημονικού κόσμου, ιδιαίτερα των νέων οι οποίοι εξωθούνται σε σύγχρονη μετανάστευση. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, οι σχολιασμοί των αναρτήσεων θα μπορούσαν να μην ανακυκλώνονται σε θέματα που οδηγούν σε εσωστρέφεια.
Επίσης έμμεση διαφήμιση που αφορά σε ιστολόγια ή ιστοσελίδες μη σχετικής θεματολογίας δε θα είναι αποδεκτή από τη διαχείριση του ιστολογίου και θα διαγράφεται πάραυτα. Αν θέλετε να διαφημιστείτε στο εν λόγω ιστολόγιο παρακαλώ επικοινωνήστε με enterioni@gmail.com
Το κτήμα Συγγρού ή δάσος Συγγρού εκτείνεται σε 970 περίπου στρέμματα επί της λεωφόρου Κηφισίας, μεταξύ των όμορων περιοχών Μελισσίων, Κηφισιάς και Αμαρουσίου. Αποτελεί κληροδότημα της Ιφιγένειας Μαυροκορδάτου - Συγγρού, συζύγου του Ανδρέα Συγγρού, προς την τότε Γεωργική Εταιρεία Αθηνών. Το κτήμα αποτελούσε ουσιαστικά τον περιβάλλοντα χώρο της έπαυλης του Α. Συγγρού, ενώ πλαισιωνόταν από σειρά εγκαταστάσεων και βοηθητικών κτιρίων (οικίες για τους εργάτες, στάβλοι, αμαξοστάσια, ελαιοτριβείο, αλευρόμυλος). Οι σπουδαιότερες εγκαταστάσεις που σώζονται ως σήμερα είναι το βουστάσιο και ένας μικρός ναός. Το 1921, με βάση τα οριζόμενα στη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού, το ομώνυμο κτήμα κληροδοτήθηκε στην τότε Ελληνική Γεωργική Εταιρεία, προκειμένου να ιδρυθεί σχολή με αποστολή την εκπαίδευση «καλών γεωργών και κηπουρών». Από το 1988 διαχειριστής του Κτήματος είναι το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ). Το Ι.Γ.Ε. - Κτήμα Συγγρού αναλαμβάνει κάθε χρόνο την πραγματοποίηση μίας σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την επιμόρφωση σε αγροτικές δραστηριότητες και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Το 1981 εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε αποτεφρώθηκαν 407 στρέμματα δάσους.
Η κεντρική είσοδος του κτήματος είναι επί της λεωφόρου Κηφισίας.
πολυ καλες οι φωτογραφιες!!με εκανες να θελω να παω να το εξερευνησω μιας κ δεν το γνωριζα το συγκεκριμενο κτημα!!!φανταζομαι οτι σιγουρα θα νομιζεις οτι εισαι εκτος πολης,με ησυχια κ μυρωδιες δασους κ εξοχης!!μπραβο Δημητρη για το μινι ταξιδι στο κτημα!!συνεχισε δυναμικα!!
Δημοσίευση σχολίου